Skip to content

Stata for Mac with Apple Silicon

  • by

În noiembrie 2020, Apple a anunțat primul său set de Mac-uri cu Apple Silicon cu cipul Apple M1. Cipul M1 promite performanțe mai mari și o eficiență energetică mai mare. Acest lucru va fi de mare interes pentru utilizatorii Stata-for-Mac, dintre care mulți folosesc laptopuri Mac. StataCorp lucra la portarea Stata pe Apple Silicon de când Apple a anunțat pentru prima dată că trece de la procesoare Intel la Apple Silicon. Am lansat o versiune universală a Stata care ruleaza atât pe procesoarele Apple Silicon, cât și pe cele Intel în aceeași zi în care au fost anunțate noile Mac-uri.

Deși acest prim set de Mac-uri este considerat a fi de nivel entry-level, am constatat că Mac-urile M1 care rulează în mod nativ Stata depășesc performanța Mac-urilor Intel cu 30-35%, fiind chiar mai performante decat Intel Mac-urile care costă si de două ori mai mult!

Utilizatorii existenți Stata 16 pot actualiza ca de obieci – prin update – , iar Stata va instala o aplicație universală care va rula pe Mac-uri cu Apple Silicon, precum și pe Mac-uri cu procesoare Intel. Programul de instalare Stata-pentru-Mac include acum versiuni universale ale Stata.

Stata funcționează în același mod, indiferent dacă rulați Stata nativ pe un Mac M1 sau pe un Mac Intel și nu este necesară o licență specială pentru Mac M1. Utilizatorii Intel Mac ar trebui să rețină că vom continua să susținem și să lansăm noi versiuni de Stata pentru Mac-uri cu procesoare Intel pentru anii următori.